Mój mąż nie je mięsa. Obiady w naszym domu są więc bardzo często pozbawione tego składnika. Ja uwielbiam mięso. Kiedyś, kiedy dobierałam się do kawałka świeżo upieczonej karkówki, mama zapytała mnie jak to się stało, że zakochałam się w wegetarianinie. Cóż tak jakoś wyszło – odpowiedziałam, po czym ukroiłam sobie porządny kawałek mięsa i położyłam go na świeżutkim chlebie. Nie od dziś wiadomo, że nie tylko w gotowaniu, ale również w życiu, przeciwieństwa się przyciągają i uzupełniają.
Od kilku lat gotuję dania z warzywami, choć muszę przyznać, że kiedyś przygotowanie bardzo smacznego dania wegetariańskiego wydawało mi się dość trudne. Teraz gotowanie z warzywami w roli głównej wcale mnie nie przeraża, a wręcz cieszy.
Bakłażany to moje ulubione warzywa. Uwielbiam je grillowane muśnięte odrobiną oliwy czosnkowej. Na grillowane bakłażany wystarczy pokruszyć troszkę koziego sera, posypać natką pietruszki i solą i mamy pyszne danie, które może być również świetnym dodatkiem do mięsa.
Uwielbiam również makarony. Połączenie makaronów, grillowanych bakłażanów, mozzarelli, sosu pomidorowego i świeżej bazylii jest wyjątkowo pyszne. Czasem do tego spaghetti dodaję również papryczkę chili.
Spaghetti z sosem pomidorowym i grillowanymi bakłażanem
(dla 3 osób)
250 g makaronu spaghetti lub linguini
1 duży bakłażan
5 łyżek oliwy z oliwek plus odrobina do posmarowania plastrów bakłażana
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili (można pominąć)
2 puszki pomidorów pelati
Pęczek bazylii
1 mozzarella di bufalla
Bakłażana pokroić na grube plastry, posmarować odrobiną oliwy, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i wstawić do piekarnika nastawionego na grill i temperaturę 220 stopni na ok. 10 minut. Bakłażana trzeba w międzyczasie przewrócić na drugą stronę, aby równomiernie nabrał koloru i zmiękł.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
W czasie kiedy gotuje się makaron otworzyć puszki pomidorów, wrzucić je do blendera i zmiksować. Pomidory można również pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucić drobno pokrojony czosnek i po chwili papryczkę chili. Dodać pomidory i gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki grilowane plastry bakłażana. Do smaku doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać pęczek, posiekanej bazylii. Dodać rozdrobnioną na nieduże kawałki mozzarellę. Wymieszać sos z makaronem i podawać posypany odrobiną parmezanu.
Smacznego!