Choć arepas to danie, które wywodzi się z Wenezueli to na Teneryfie znajdziemy wiele barów (areperas) serwujących te pyszności. Wenezuela jest czasem nazywana ósmą z Wysp Kanaryjskich, a w każdej codziennej gazecie poświęca się przynajmniej stronę na informacje z tej części świata. Dzieje się tak dlatego, iż to Wenezuela była jednym z głównych kierunków emigracji mieszkańców z Wysp Kanarysjkich w czasach, kiedy w Hiszpanii panował reżim generała Franco. Część Canarios wróciło po latach na Teneryfę i inne wyspy, inni natomiast założyli w Wenezueli rodziny i mieszkają tam do dziś. Oba te zakątki są więc ze sobą na zawsze związane, a tradycje z tych dwóch miejsc są obecne zarówno na Teneryfie jak i w Wenezueli.
Miejscowi uważają arepas za ‘swoje’ danie i od wielu lat przyrządzają je w domach. Kiedyś nasza sąsiadka, która notabene przyrządza najepszą smażoną ośmiornicę (pulpo frito) na świecie, zaprosiła nas na arepas domowej roboty i były wyśmienite.
Arepas to okrągłe bułki, które są przygotowywane z mąki kukurydzianej, wody, soli i czasem jajek. Można je smażyć w tłuszczu na zwykłej patelni lub piec w specjalnych maszynkach przypominających gofrownice. Po upieczeniu bułeczkę przekraja się na górze, a do środka wkłada się nadzienie. Można zamówić arepas z kurczakiem (pollo), z serem kozim i sałatą (queso de cabra y ensalada), serem żółtym (queso amarillo), tuńczykiem (atun), wołowiną (carne mechada), kurczkiem, awokado i majonezem (reina pepeado) i w końcu mój faworyt z czarną fasolą i odrobiną sera koziego (caraota con queso de cabra). Arepas można jeść z dodatkiem sosów: mojo rojo (lekko pikantny) y mojo verde.
Jeśli chcecie spróbować arepas lub szukacie miejsca, w którym przyrządzają je z ‘sercem’ to polecam wam bar El Volante. Aby tam trafić trzeba jechać w kierunku Guía de Isora, na końcu miejscowości Los Menores po lewej stronie znajdziecie ten bar/restaurację (Arepera el Volante, Ctra. Gral 15, Los Menores – Adeje). Możecie usiąść na zewnątrz przy którymś ze zwykłych plastikowych stolików, ale za to będziecie mogli podziwiać piękny panoramiczny widok na ocean. W menu znajdziecie również typowe dania kuchni kanaryjskiej. Ogólnie mówiąc znajdziecie tam bardzo dobre, niedrogie domowe jedzenie.
Polecam!