Jestem miłośniczką szybkich, prostych dań, które zaskakują smakiem.
Na weekendowych targach w Adeje i San Isidro dużo jest pięknych, niedużych kabaczków. Kupuję je hurtem i używam do wielu dań. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na szybką tartę z kabaczkiem na cieście francuskim. Na przygotowanie tarty potrzeba pewnie nie więcej niż pięć minut, a smak tego dania raczej nie rozczaruje. Tarta w sam raz na upały, których doświadczamy ostatnio na Teneryfie.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 nieduży kabaczek
ser mozzarella
2 łyżki świeżego rozmarynu (lub więcej/mniej według uznania)
oliwa z oliwek
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Umyć kabaczka, pokroić na cienkie plastry (użyłam do tego obieraczki do warzyw). Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Posypać serem mozzarella. Na ser wyłożyć plastry kabaczka i posypać drobniutko pokrojonym rozmarynem. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec ok. 15 – 20 minut, do zrumienienia brzegów ciasta. Tartę lekko posolić i skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!